streda 22. januára 2014

The Wolf of the Wall Street (2013)



info:


Kľúčom k úspechu sú kokaín a masturbácia.

Aj napriek mnohým tvrdeniam, že sa jedná o nezaujímavý snímok, som sa na Vlka z Wall Street veľmi tešil. Veď je to už piata spolupráca geniálneho režiséra Martina Scorceseho a oscarom doposiaľ neoceneného Leonarda DiCapria. A na základe ich predošlej spoločnej tvorby na skvostoch ako Gangs of New York, The Aviator, The Departed a Shutter Island som bol presvedčený, že to bude majsterštyk ako sa patrí. 

Dej rozpráva čiastočne pozmenený životopis finančného makléra a motivačného rečníka Jordana Belforta. Ako neskúsený mladík stretáva na Wall Street ostrieľaného Johna Hannu, ktorý mu dá niekoľko rád do života. Po krachu ich spoločného zamestnávateľa sa Jordy rozhodne spolu s ďalšími odpadlíkmi rozbehnúť kariéru vo vlastnej spoločnosti. Vďaka manipulácii s akciami a cennými papiermi sa z celej skupiny stanú zo dňa na deň milionári. S tým prichádzajú aj pravidelné večierky, sexuálne orgie a množstvo drog od výmyslu sveta. Časom sa v ich biznise začne vŕtať FBI a všetci asi tušíte, ako to dopadne. 


The Wolf of the Wall Street je biografická komédia plná sexu, drog, stodolárových bankoviek a geniálneho humoru. Tvorcovia dodali filmu ducha aj tým, že sa hlavný predstaviteľ často rozpráva priamo s divákom. Ten mu uverí aj to, že kradnúť milióny a užívať si život nie je až také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá. 

Za kameru sa postavil skúsený Rodrigo Prieto (Brokeback Mountain, Argo) a scenáristickej taktovky sa zhostil mafiánec Terence Winter, ktorý má na svedomí seriály ako Boardwalk Empire či Sopranos. Na filme spolupracoval aj ten, okolo ktorého sa samotný dej točí. Jordan Belfort kefral do scenára a konzultoval s Leom účinky jednotlivých drog. Hlavne metachalónu, ktorý je vo filme nazývaný aj Lemmon 714 alebo známejšie Ludes. Soundtrack je citlivo povyberaný a obsahuje celkovo 54 skladieb od Billy Joela po Cypress Hilla a Foo Fighters. 

Herecké výkony boli v celom filme skoro stopercentné. Ak nedostane LDC zlatú sošku plešatého mužíčka, bude to už naozaj trápne. Zahrať emócie ako radosť a smútok dokáže ktokoľvek. Ale zdrogovaného a úchylného zlodejského zmrda dokáže len majster hereckého umenia, akým Leonardo bezpochyby je. Jonah Hill s nádherným chrupom dodal filmu ďalší rozmer humoru, bez ktorého by sa istotne nezaobišiel. Bez vojvodkyne Naomi stvárnenej len 23 ročnou Margot Robbie, ktorá vniesla do filmu trochu nežnosti, by bol Wolf len ukážkou mnohých druhov fetišu a arogancie. Najzaujímavejšou postavou je Mark Hanna bravúrne odimprovizovaný Matthewom McConaugheym.


Tvorcovia nám naservírovali komédiu plnú vtipných monológov a dialógov, ktoré však nebudú po chuti niektorým sledovateľom. Napríklad ranná hádka Jordana a Naomi alebo motivačné monológy vodcu Stratton Oakmont. A aj keď som už od začiatku vedel, ako sa Wolfie skončí, pri záverečných titulkoch mi bolo ľúto, že ich vidím. A prečo? Lebo v tomto období sa konečne objavil film, ktorý dáva zmysel. Jedná sa o biografickú komédiu pretkanú drogami, nadávkami a množstvom sexu, ktorá môže divákov odradiť svojou minutážou. Scorcese mohol z celuloidu vkľude ukrojiť nejaký ten centimetrík v podobe polhodinky.

Každý by však aspoň raz v živote chcel zažiť ”bezpečnú” jazdu domov v Lamborghini Countach či zistiť, že prachy z nás urobia nepremožiteľných, a preto požiadam Venice o vytiahnutie trinástich sviečok z Jordanovho pozadia.


RATING 8,7/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára