sobota 25. januára 2014

American Hustle (2013)


info:
IMDb, ČSFD, Rotten Tomatoes, Feeling Movies

Každý na dne raz zo zúfalstva skočí z mosta.

American Hustle vyzerá ako dobre napísaná kriminálka s nádychom drámy. Ide však o ďalší z rady snímkov ukazujúcich skutočné udalosti. Špinavý trik rozpráva o operácii Abscam odohrávajúcej sa na prelome 70-tych a 80-tych rokov. Jednalo sa o akciu FBI, v ktorej pomocou Melvina Weinberga a fiktívneho šejka Abdula usvedčili senátora a šiestich kongresmanov z korupcie a sprisahania. Abdul je ale jediné meno, čo vo filme ostalo nezmenené. 



Režisérskej taktovky sa zhostil David O. Russell, ktorý s hlavnými predstaviteľmi spolupracoval na dvoch oskarmi ocenených filmoch. V oboch získali zlaté sošky herci v hlavných úlohách. S Christianom a Amy sa stretli pri natáčaní Fightera a Bradleyho s Jennifer sme videli v Silver Linings Playbook. 


Scenár napísal Eric Warren Singer a tento bol v roku 2010 zaradený do rebríčka TOP 10 najlepších nezrealizovaných scenárov. Filmový soundtrack je v American Hustle poskladaný z dobových skladieb od geniálnych tvorcov ako Tom Jones, Elton John, Wings, Bee Gees, či David Bowie, takže k tejto časti snímku nemám žiadne výhrady. 

Najväčšou devízou Špinavého triku sú herci. Christian Bale sa predvedie ako tlstý, ale prefíkaný Irving Rosenfeld s nechutným príčeskom. Predstaviteľ hlavného hrdinu pribral kvôli filmu nejakých 18 kilogramov. Pri tomto skvelom hercovi sme si však na výkyvy ručičky na váhe zvykli. Ďalšou postavou je Richie DiMaso stvárnený opáleným Bradley Cooperom s nádhernými kudrlinkami na hlave, ktoré by mu závidela každá gazdinká vo Východnom bloku. Z mužských postáv spomeniem ešte starostu Carmine Polito, ktorého hrá mne nie príliš sympatický Jeremy Renner a hlavne malú postavu Victora Tellegia bravúrne stvárneného starým známym “mafiánom” Robertom De Nirom. Nežné pohlavie je zastúpené Irvovou manželkou Rosalyn, ktorú hrá oscarová blondínka Jennifer Lawrence a samozrejme Sydney Prosserovou v podobe nádhernej a zvodnej Amy Adams.


Podvádzame sami seba, aby sme život spravili znesiteľným. To si asi povedal aj David O. Russell a prerobením scenára do filmu vniesol aj drobné režisérske nedokonalosti v podobe nelogických zmien rytmu a prílišného spoliehania sa na kvalitné herecké výkony všetkých zúčastnených, hlavne však brilantnú improvizáciu Christiana Balea.

Keďže film ukazuje život na konci 70-tych rokov, nemusí sa páčiť každému. Jeho veľká časť je venovaná komplikovanejším dialógom, ktoré treba pozorne nasávať. To však môže nepozornejšieho diváka začať nudiť. Špinavý trik je ale oddychovka s vynikajúcim hereckým obsadením a zaslúži si osemdesiat natáčiek na DiMasovej hlave.


RATING 8,0/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára