pondelok 10. júna 2013

Star Trek Into Darkness (2013)



info:
IMDbČSFDRotten TomatoesFeeling Movies

James T. Kirk pomaly dospieva


J.J. Abrams je nekorunovaným kráľom novodobého blockbusterového sci-fi a Star Trek séria je toho dôkazom. V jednotke sme sa letmo zoznámili s najmodernejšou loďou flotily a s jej posádkou, ktorú viedol mladý kapitán Kirk. Dnes už USS Enterprise spolu s osadenstvom tvoria dobre namazaný stroj a my si preto môžeme naplno vychutnať úžasne spracované akčné scény tvoriace scenáristicky vyvážený celok.


Dej je jednoducho startrekovský. Mladý, nerozvážny a nedisciplinovaný Jim sa snaží na okraji neutrálnej zóny zatknúť teroristu Johna Harrisona. Ten chce podľa všetkého vyvolať vojnu medzi dvoma večne znepriatelenými stranami. Ale nič nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdalo. Celý film plynie vo svižnom tempe a diváka ani len nenapadne pozrieť od nudy na hodinky a rozmýšľať nad tým, kedy už konečne uplynie 132. minúta.

Po úspechu prvej časti novej série sa nedivím tomu, že obsadenie ostalo nezmenené. Chris Pine ako mladý “rebel” Kirk, vtipný polovulkánec Spock v podaní Zacharyho Quinta, Anton Yelchin ako Mr. Chekov, Uhura stvárnená nádhernou Zoe Saldana a v neposlednom rade aj ironický Scotty (Simon Pegg), sú len časťou starej a skvelej posádky Enterprise. Novým členom, teda členkou, je Dr. Carol Marcus, ktorú nám v celej svojej kráse predviedla Alice Eve. Hlavného záporáka Khana si strihol pre väčšinu divákov zatiaľ neznámy angličan Benedict Cumberbatch, ktorý až na pár momentov, kde sa tváril ako hovoriaci kameň z Fantaghiro, podal veľmi slušný výkon a ja som mu uveril všetky, nazvime to, emócie. Rozhovory (dôležité, aj tie menej podstatné) hlavných postáv väčšinou prebiehajú počas nejakej akcie, takže sa vo filme nevyskytujú skoro žiadne nudné konverzačné scény. 

Dokonalé a veľkolepé vizuálne efekty z dielní grafické štúdia Pixomondo sú opäť doplnené solídnym hudobným doprovodom oscarového Michaela Giacchina, ktorý si ale väčšina divákov nevšimne kvôli priehrštiu trosiek doplnených zvukovými efektmi. Kostyméri a maskéri sa veľmi nenarobili, keďže sa vo filme nevyskytuje veľa postáv neľudskej rasy. A to je trochu škoda. Viac klingónov by tomuto akčnému sci-fi určite pomohlo. A čo sa týka tretieho rozmeru, som nadmieru spokojný. Jeffrey Jacob ukázal 3D, na ktorom mi absolútne nič nevadilo. Teda ak nepočítam neodstrániteľný mastný fľak z okuliarov.

Star Trek Into Darkness je snímok ukazujúci kontrasty medzi vojnou a mierom, kamarátstvom a nepriateľstvom, láskou a nenávisťou a aj napriek tomu, že nie je taký temný, ako hovorí názov, jedná sa o vydarené pokračovanie Abramsovskej série filmov o mladej posádke najznámejšej lode hvieznej flotily. Preto ho oceňujem osemdesiatimi piatimi úspešnými zásahmi phaserov zo sto a už teraz sa teším na rok 2016, kedy je naplánované ďalšie pokračovanie, v ktorom nám Spock opäť zaželá: LIVE LONG AND PROSPER. 




RATING 8,5/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára