pondelok 22. apríla 2013

Oblivion (2013)




info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes, Feeling Movies


Fuck you, Sally!

Joseph Kosinski chcel natočiť sci-fi, aké tu nikdy nebolo. A podarilo sa mu to. V Oblivione vykradol všetkých svojich predchodcov a aj seba samého. Dokonca celok ani nedával zmysel. Myslím, že s takýmto námetom by dokázali iní režiséri naložiť neporovnateľne lepšie. 
Keď som videl Snowwhite and the Huntsman, myslel som si, že už viac filmov sa vykradnúť nedá. Ale Jozef ma presvedčil o opaku. War of the Worlds, Predator, Terminator, Independence Day, Star Wars, Matrix a dokonca aj Lake House sú len zlomkom toho, čo všetko som v tomto filme videl. Okrem filmov však režisér vykradol aj počítačové hry, z ktorých spomeniem Half-Life a Command & Conquer. Ale niet sa čomu diviť, keďže mal pôvodný námet len 8 strán.
Dej sa odohráva v roku 2077, teda šesťdesiat rokov od poslednej vojny. Mimozemšťania zničili Mesiac a katastrofy v podobe tsunami a zemetrasení nás donútili celé ľudstvo evakuovať na Titan. Časť obyvateľstva sa však ešte nachádza na orbite v stanici zvanej Tet a potrebuje energiu získanú z morskej vody, aby mohla ísť za zvyškom ľudí. Na ťažiace stroje dávajú pozor Drony, ktoré čas od času potrebujú opravu. Tu do deja prichádza opravár Jack. Ten sa stále nechce zmieriť s minulosťou a preto zbiera predvojnové artefakty. Dva týždne pred koncom misie však na zemi pristane záchranný modul spred vojny a všetko prestane dávať zmysel.
Kosinski zveril hlavnú mužskú rolu najznámejšiemu scientológovi a nesympatickému hercovi Tomovi Cruiseovi. Ten sa tejto úlohy zhostil podľa očakávania a celý film striedal tri nám veľmi známe kukuče. Prvým bol romantický z Top Gunu, druhým frajerský z Mission Impossible a tretím preľaknutý z War of the Worlds. Hlavné ženské postavy boli dve, aj keď myslím, že boli obidve vedľajšie. Prvá bola nevýrazná a robotická Victoria v podaní Andrey Riseborough a druhou ešte nevýraznejšia Julia zahraná Olgou Kurylenko. Ale aspoň boli sympatické. Najlepšou postavou je však rebel Beech, na ktorého minirolu bol dokonale vybraný Morgan Freeman. Ešte musím spomenúť superpočítač Sally (oscarom ocenená Melissa Leo), ktorý bol taký blbý, že by sa za neho aj SKYNET hanbil.
Musím uznať, že nie všetko je úplne príšerné. Vizuálne efekty majú Nevedomí jednoducho úžasné. Všetky stroje, zbrane, dopravné prostriedky a samozrejme aj “nehnuteľnosti” sú prepracované do najmenších detailov. Veď napríklad bazén z veže 49 by chcel mať doma každý. Tvorcom dávam veľké plus aj za nepoužitie ešte stále nedokonalej trojdimenzionálnej technológie. Zvukové efekty sú tiež na vysokej úrovni, ale body za ne odo mňa nedostanú, pretože ich ukradli z iných už vyššie spomínaných filmov a hier. Týka sa to aj kostýmov a mnohých ďalších vecí, ktoré tu však spomínať nebudem. Soundtrack v podaní M83 je kvalitne spracovaný a dobre dopĺňa celé dianie vo filme, ale pripadal mi príliš jednotvárny. 
Celý film išiel s časovou postupnosťou od desiatich k piatim, teda od deviatich k štyrom a teraz už môžem s čistým svedomím vyhlásiť, že sa Oblivion tvorcom vôbec nepodaril. Keby zobral námet iný realizačný tím (režisér, scenárista, kostymér a skoro celé herecké obsadenie), urobili by z toho oveľa lepšie sci-fi. Takto ostal len romantický bullshit, ktorý by aj Rosamunde Pilcher závidela.
Nevedomí ma sklamali na celej čiare a preto im odoberám desatinu za každý rok, ktorý uplynul od útoku na Zem. Môžu byť radi, že neberiem body za každého Toma Cruisa, ktorý sa vo filme zjavil. 




RATING 4,0/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára