utorok 12. marca 2013

Zero Dark Thirty (2012)




info:
IMDbČSFDRotten TomatoesFeeling Movies


When you lie to me, I hurt you.

Keď Ridley Scott natočil Black Hawk Down, myslel som si, že to bude neprekonateľné. Ale teraz prišla Kathryn Bigelow (režírovala aj vojnovú oskarovku The Hurt Locker) a urobila na mňa podobný dojem. So štyridsiatimi miliónmi naložila efektívne a ukázala nám najväčší lov na človeka v histórii. Táto špionážno-vojnová dráma nie je iba akčnou strieľačkou, ale je to film plný politiky, lobingu, mučenia, vypočúvania a hlavne reálneho života. 
Dej filmu sa zdá byť jednoduchý. Po útoku na World Trade Center sa rozbehne niekoľko rokov trvajúca akcia, ktorej cieľom je človek zodpovedný za smrť tisícov ľudí. Na blízky východ prichádza agentka CIA Maya (Jessica Chastain podala naozaj výborný výkon) s úlohou dostať sa k UBL. Táto cesta vedie cez sledovanie hlavného kuriéra Abu Ahmeda až po nádhernú akciu v sídle vodcu Al-Kaidy. Potešila ma neúčasť Hollywoodskych stars a fakt, že vedľajšie úlohy boli zverené do rúk Jasona Clarka, Kylea Chandlera a samozrejme starého známeho Jamesa Gandolfiniho.
Celý film sa už od začiatku odohráva vo svižnom tempe, kamera a strih striedajú detailné zábery s rozľahlými scenériami púštnych krajín. Spracovanie v štýle dokumentu je zaujímavé a dotvára celkovú atmosféru. Pri záverečnej akčnej scéne som si myslel, že sa nachádzam priamo v centre diana. Susedia podľa všetkého nemajú radosť z toho, že si museli pred polnocou vypočuť niekoľko výstrelov z AKčiek a HKčiek a jeden výbuch helikoptéry vyvinutej priamo v Area 51. 
Samozrejme musím skritizovať prílišnú americkosť filmu, ale to som samozrejme očakával už od zhliadnutia prvého traileru. Tridsať minút po polnoci odporúčam každému, kto si chce pozrieť dobrú drámu a chce sa dozvedieť, ako to všetko prebiehalo v osudnú noc. 157 minút ubehlo veľmi rýchlo a osemdesiatdeväť výstrelov na členov Al-Kaidy našlo svoj cieľ.


RATING 8,9/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára