piatok 15. marca 2013

The Croods (2013)




info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes


TA TA TÁÁÁ


Režiséri filmov Space Chimps, How To Train Your Dragon a Lilo & Stitch (Kirk De Micco a Chris Sanders) sa rozhodli vydať do praveku a pri zhliadnutí traileru som si položil otázku. Bude nový snímok štúdia DreamWorks Animation len ďalší film zarábajúci na tematických hračkách alebo to bude rodinná animovaná komédia, ktorú si každý rad pozrie aj viackrát? Našťastie je to tá druhá možnosť.

Dej filmu rozpráva mladá teenagerka Eep (Emma Stone), ktorá sa v ničom nepodobá na svoju prehistorickú rodinu. Ani len chlpatá nie je. Otec Grug (Nicolas Cage) vyhlasuje, že všetko nové je zlé a nebezpečné, mama Ugga (Catherine Keener) sa stará o najmladšieho zdivočelého člena rodiny, brat Thunk je jednoduchý (dobre, je úplne tupý) a nechýba ani vtipná šušlajúca starká Gran. Celá família žije v jaskyni, nevychádza von, lebo tam ich čaká zlo. Veď aj ostatné rodiny boli zašliapnuté mamutom, pichnuté komárom alebo zomreli na...nádchu. Do deja ale vtrhne vynaliezavý Guy (Ryan Reynolds) s leňochodom Beltom slúžiacim ako opasok, všetko zaužívané sa mení a prichádza KONIEC SVETA.

Vizuálne je film spracovaný na jednotku. Krajina pripominajúca Pandoru z Avatara je pestrofarebná, žijú tu zvláštne skombinované zvieratká ako napríklad suchozemské veľryby, lietajúce korytnačky, pes s telom diviaka a hlavou krokodíla, pestrofarebná mačička a v neposlednom rade albínska hyena. Takisto všetky výbuchy deliace kontinenty sú nádherné, aj keď pre menšie deti dosť strašidelné a ja som sa pri nich začal nudiť. Z hudobného podkladu som si všimol iba vábiacu skladbu, ktorú hral Belt na kosti, aby si dal rande s mačičkou. Celý film je okorenený veľkým množstvom vtipných hlášok a scén á la Eep získa nové čižmy, blbý brat sa ide uhasiť do suchej trávy alebo bábkové divadlo na prilákanie divej zveri. 


Krúdovci by boli bez vtipných hlášok len ďalšou epizódou “náučného” V siedmom nebi skombinovaného s Cestou do praveku. Musím skritizovať aj zbytočné 3D a slovenský dabing, ktorý pokazil nielen veľa vtipných hlášok, ale aj niektoré mená. A to sa neodpúšťa.

Celkovo ide o šialenú rodinnú komédiu, ktorá vie zabaviť publikum akéhokoľvek veku. Obávam sa však, že to v DreamWorks pokazia “úžasným” pokračovaním, v ktorom sa rodinka rozhodne objavovať nový svet a budú chcieť predať čo najviac plyšových Beltov, mačiek a škriekajúcich Eep. Aj napriek prílišnej podobnosti s Avatarom, Ice Age a Brave sa The Croods vydarili a myslím, že sa jedná o jednu z najlepších komédií posledného obdobia. Preto beriem len dve lietajúce pirane z desiatich.




RATING 8,0/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára