streda 27. marca 2013

Renoir (2012)




info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes


Telo. Nič iné neexistuje.

O tom, že francúzi vedia natočiť kvalitný film, niet pochýb. A Renoir je jedným z nich. Jedná sa o snímok zobrazujúci milostný príbeh odohrávajúci sa na sklonku života popredného impresionistického maliara. Dej, o ktorý ani tak veľmi nejde, je umiestnený na azúrové pobrežie v období prvej svetovej vojny. Mladá Andrée Heuschling (Christa Theret) prichádza k rodine Renoirovcov, aby robila "starcovi" modelku. Sám Renoir (Michel Bouquet) však prechádza ťažkým obdobím života. Zomrela mu manželka, trápi ho artritída, starší synovia boli ťažko zranení vo vojne a najmladší ho úplne ignoruje. Stredný syn Jean (Vincent Rottiers) sa vracia domov na rekonvalescenčný pobyt. Tu sa stretáva s krásnou Andrée a zamiluje sa do nej. 

Obsadenie bolo vybrané s citom a každý z hercov sa svojej role zhostil zodpovedne. Andrée bola krásna, trochu arogantná, citlivá a hlavne prirodzená. Auguste Renoir ma presvedčil o svojej bolesti, utrpení, smútku, ale aj radosti zo života a Jeanovi som uveril aj jeho bolesivé zranenie a po filme som z kina odkríval. 

Najkrajšie na filme bolo určite prostredie. Azúrové pobrežie v kombinácii s domom a záhradou pána Renoira boli jednou z najkraších lokalít, v ktorých sa odohrával akýkoľvek film. Všetko by to ale zaniklo, nebyť dobre odvedenej práce s kamerou. V živote som si nemyslel, že pohľad na štetec namáčaný do vody môže byť zaujímavý. Všetky detaily ako nahé telá, artritídou postihnuté končatiny, krajina, maľby zavesené v každom kúte domu a mnoho iných, ktoré kameraman dokázal vo filme zaznamenať, boli naozaj dokonalé. 
Alexandre Desplat (zo známych filmov robil hudbu k oscarovke Argo) s hudobným podkladom takisto doplnil farebnosť a rozmanitosť filmu, čím splynuli prostredie, kamera a hudba do úžasného zážitku, pri ktorom mi vadila iba dĺžka 111 minút. Myslím, že pri takomto filme by bohate postačovala aj hodinka a pol. Konečne som zistil, že Auguste Renoir a slávny režisér Jean Renoir boli rodina. A aj napriek tomu, že film mal až príliš plytký dej a zo života slávneho maliara prezradil toľko, ako Spielberg v Lincolnovi, odchádzal som z kina s dobrým pocitom. 
Režisér Gilles Bourdos ukázal kontrast medzi reálnym utrpením a nádherou namaľovanou na plátne. Ak neočakávate silný príbeh, snímok si určite užijete a preto dávam sedem dokonalých ťahov štetcom z desiatich.





RATING 7,0/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára