pondelok 4. februára 2013

Gangster Squad (2013)




info:
IMDbČSFDRotten TomatoesFeeling Movies

Aj Thompson sa dá naplniť slepými.

Po zhliadnutí traileru som si položil otázku. Bude mať film so skvelým castom atmosféru ako neprekonateľná gangsterka L.A. Confidential alebo sme všetko dobré videli v upútavkách? Bohužiaľ sa druhá možnosť ukázala pravdivou.

Producenti dali šesťdesiatmiliónový rozpočet do rúk Rubenovi Fleischerovi, ktorý doteraz režíroval jediný film stojaci za zmienku a to komédiu Zombieland. Ten ale všetky zelené papieriky spolu so scenáristami rozhádzali rýchlejšie, ako to dokázali výbušniny s nákladiakom v Chinatowne. Kvalitne obsadené úderné komando (Josh Brolin, Ryan Gosling, Giovanni Ribisi a ďalší), ako aj komplic s tvárou Emmy Stone, mali nekvalitne napísané postavy, ale hlavný záporák výborne zahraný Seanom Pennom bol skvelý.

Dej filmu sa točí okolo brooklynského rodáka Mickeyho Cohena, ktorý chce na prelome 40-tych a 50-tych rokov ovládnuť celé mesto anjelov (drogy, štetky a hazard). V tom mu vzorne napomáhajú skorumpovaní muži zákona. Samozrejme nie všetci sú “poškvrnení”. Zachrániť mesto sa pokúsi sám policajný šéf Parker (Nick Nolte), ktorý pomôže vytvoriť tajnú skupinu policajtov so zdanlivo jednoduchou úlohou. Zničiť (nezabiť) bossa a vyčistiť slnečné mesto od mafie. Čo myslíte, podarilo sa to?

Tento snímok by som zaradil do kategórie akčná krimidráma s prvkami komédie a silným americkým scenárom. Napríklad záverečnej scéne na pláži chýbala už len v pozadí vejúca americká vlajka a dielo skazy by bolo dokonané. A scéna so seržantovou manželkou, ktorá (asi) porodila zdravého potomka počas vyprázdňovania zásobníkov do jej preglejkového domu? Tá ma teda naozaj dostala. Aby som však nebol iba kritický, som rád, že bol film vo veľa veciach inšpirovaný celosvetovo úspešnou počítačovou hrou Mafia, z ktorej si “ukradol” akčné prestrelky a slušný soundtrack.

Film odporúčam zhliadnuť iba v prípade núdze. Ale ak má niekto rád priemerné akčné filmy a pestrofarebné pohľadnice z polovice minulého storočia, oplatí sa dopozerať Lovcov gangstrov až do konca tituliek. Tvorcovia bohužiaľ netrafili až štyridsiatimi štyrmi nábojmi a premrhali tak veľký potenciál.




RATING 5,6/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára