nedeľa 25. novembra 2012

Cloud Atlas (2012)



info:
IMDbČSFDRotten Tomatoes, Feeling Movies


Kruh sa uzavrel...



Tento snímok spojil troch režisérskych velikánov kinematografie a je to vidieť. Každý z nich si do tejto sfilmovanej knihy vložil to, čím je tak trochu špecifický. Tykwer niečo z Loly a Parfumu, bratia (teraz už súrodenci) Wachovskí zase z Matrixu a Speed Racera. 

Dej filmu sa točí okolo šiestich zdanlivo nesúvisiacich príbehov, ktoré sú ale spojené v jeden úžasný zážitok. David Mitchell vo svojej knihe vytvoril tak úžasne prekombinovaný svet, za ktorý by sa ani PÁN Tolkien nehanbil. Jednotlivé príbehy, ktoré sú dejovo prepojené kombináciou hovoreného slova a ďalších premyslených maličkostí, sa odohrávajú v rôznych časových obdobiach a tvorcovia každé z nich okorenili malým klišé (napr. zábery na plaviaci sa koráb v 19. storočí, automobilová scéna s odrazeným hydrantom v 70-tych rokoch alebo PODsvetie v 2144). Ale aj tak je dej jeden veľký celok, ktorý musí ísť s dobou, takže rozpráva o nadradenosti, láske, otroctve, dokonca je spomenuté aj vyhladzovanie židov, či futbalová rivalita medzi fanúšikmi. Filmu ale nechýba ani humor na odľahčenie, ktorym je okorenená najmä dejová línia zo súčasnosti. SPOILER: Nikdy si nezakrývajte intímne partie mačkou. Nedopadne to dobre.

Herci (hviezdy ako Tom Hanks, Susan Sarrandon, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Broadbent a ďalší) podali geniálne výkony a spolu s maskérmi ma párkrát počas filmu zmiatli. Belosi hrali aziatov a černochov, muži hrali ženy...kombinácií je nespočetne. Kvôli ich odhaleniu treba ostať aj na záverečné titulky. Fenomenálny Tom Hanks si napríklad zahral šialeného doktora, recepčného, arogantného a egoistického spisovateľa, herca a následne pastiera kôz. A takýchto postáv je tam viac ako tridsať. Dokonca aj pán z Notting Hill si zaslúži nejaké ocenenia. Atlas oblakov je skutočným atlasom. Každý tu nájde všetko. Skvelých hercov, masky, príbeh, zvukové a vizuálne efekty a v neposlednom rade hudbu. Skladba CLOUD ATLAS mi ešte stále znie v hlave. 

CLOUD ATLAS je jednoducho najepickejšia love story, akú som kedy videl. A to ticho v sále po skončení bolo elektrizujúce. Diváci boli úplne šokovaní. Je to ale jeden zo snímkov, ktorý si nenájde kvôli svojej zdanlivej zložitosti a prekombinovatosti veľa priaznivcov. Takýto ťažký film so silným príbehom som už dlho nevidel, takže ho nemôžem odporučiť ľuďom, ktorý si chcú ísť do kina oddýchnuť. Tí ostatní si ho určite vychutnajú do posledného dúšku...

Za povytiahnutú skobu á la Cliffhanger musím odobrať pol bodíka, takže celkovo je to 95 znamienok v tvare kométy zo sto.




RATING 9,5/10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára